Тест објављен у „Спортском журналу“

У данашњем издању (27. фебруар) „Спортског журнала“, најтиражнијег спортског листа на Балкану, на читавој половини странице објављен је изузетно афирмативан чланак о нашем Клубу који је потписао угледни новосадски спортски новинар Михајло Поповић. Уз текст је објављена заједничка фотографија више генерација, стручног штаба и руководства Клуба заједно са тадашњим селектором репрезентације Србије Синишом Михајловићем, као и фотографије Емила Роцкова и Саре Цетиње, изданака наше школе фудбала који су, за сада, најдаље догурали у каријери. Овај чланак преносимо у целости, уз незнатне интервенције уредника нашег сајта:

На новосадском насељу Камењар фунционише неисцрпни расадник талената:

СИМИЋ И РЕПАЦ НАСЛЕДИЛИ ШУЛЕТА

Школу фудбала „Проф. Болесников“ основао је 2001. године Бранислав Болесников Шуле, познати и признати новосадски спортски прегалац. Већ након четири године живота и рада ова школа је квалитетом, резултатима, бројем деце и бројем генерација прерасла оквире, па је 2005. године код надлежних државних органа пререгистрована у фудбалски клуб. Протекле јесени оснивач Бранислав Болесников и његова супруга Нела одлучили су да се повуку у заслужену спортску пензију и да, почев од 1. новембра 2013. године, руковођење клубом препусте млађим снагама, тренерима који су годинама уназад били ангажовани у стручном штабу. За председника је изабран дипломирани тренер фудбала и професор физичког васпитања Синиша Симић, за директора виши тренер фудбала и менаџер у спорту Зоран Репац, за секретара Зорица Симић, а у рад се однедавно укључио и Горан Накомчић. Поред председника Симића и директора Репца, у извођењу тренажног просеца са око 200 дечака и девојчица узраста од пет до шеснаест година, учествују и бивша атлетичарка Јелена Рацков и тренер Томислав Максимовић.

Овај млади, али врло перпективни спортски колектив има изванредне услове за рад, пошто располаже са три терена са вештачком травом димензија 22 х 42 метра, један терен са природном травом димензија 75 х 65 метара и шест свлачионица. Поред тога, тренинзи се у зимском периоду изводе у ОШ „Јожеф Атила“ у новосадском насељу Телеп, а клуб има изванредну сарадњу и са ФК „Црвена звезда“ из Новог Сада, на чијем терену на Видовданском насељу и под чијим патронатом наступају пионири и кадети ФК „Проф. Болесников“.

– Поред редовног извођења тренажног процеса, одигравања такмичарских утакмица у оквиру градских лига Фудбалског савеза Града Новог Сада које се играју на отвореном и зимских лига које се одржавају у салама и балонима широм овог града, као и учествовања на бројним турнирима у земљи и иностранству, посебну пажњу посвећујемо организацији зимских и летњих кампова.истакао је Синиша Симић, председник ФК „Проф. Болесников“ –  У протеклој 2013. години извели смо два изузетно успешна кампа, летњи на Златибору и зимски на језеру Балкана код Мркоњић Града у Републици Српској,  а од 2. до 9. јула текуће 2014. године већ је уговорено одржавање кампа на српској лепотици Тари, са смештајем у хотелу „Бели бор“.

Што се тиче резултата, Симић наглашава да они нису у првом плану, али да се клуб ипак може похвалити великим бројем пехара, медаља и признања: – На мини светском првенству одржаном у словачком граду Прешову, у конкуренцији 40 екипа из 17 земаља, наша генерација 2000. је освојила прво, а генерација 1998. треће место. Генерација 2000. се попела на највише место победничког постоља и на турниру у мађарском Дебрецину, генерација 1995. је славила у немачком Дортмунду,  генерација 1998. је побрала ловорике у мађарској Бекешчаби, док је генерација 2002. прошле године „узела“ Фер плеј куп у македонском Охриду. Тешко је набројати све турнире у Србији које су освојила наша деца, али ипак истичем да је наша генерација 2003.  победила у конкуренцији 32 екипе на „Лиги шампиона“ у Београду, која је била позивног карактера. Ипак, мислим да је једно од највећих признања одато нашем клубу тиме што смо позвани да учествујемо на свечаном отварању српске куће фудбала у Старој Пазови, када су се, између осталог, наша деца дружила са легендама фудбала, председником УЕФА-е Мишелом Платинијем и председником ФИФА-е Сепом Блатером.

———————————————————————————————————————

РОЦКОВ У „ВОЈВОДИНИ“, ЦЕТИЊА У „СПАРТАКУ“

Да је ФК „Проф. Болесников“ неисцрпни расадних талената потврђује и податак да чак 31 дечака који је прве кораке начинио у овом спортском колективу сада наступа за млађе категорије новосадског суперлигаша ФК „Војводина“. Између осталих, у „црвено-белим“ омладинцима је Ненад Виновић, у кадетима Александар Сауер, Срђан Шћепановић, Немања Кисић и Урош Варићак, у пионирима Давид Дунђерски, Стефан Костић и Љубиша Рељић, а у млађим пионирима Ранко Пушкић, Слободан Рубежић, Андреј Јаковљевић, Михајло Царић, Адис Куртиши и Слободан Ристић.

Најдаље су „догурали“ Емил Роцков (1995), талентовани голман који је у текућем прелазном року потписао професионални уговор са „лалама“, као и Сара Цетиња (2000), стандардна  голманка кадетске репрезентације Србије (У-17) која је 12.  фебруара ове године прешла из ФК „Проф. Болесников“ у ФК „Спартак“ из Суботице, актуелног шампиона наше земље, лидера на табели женске Суперлиге и клуба који даје шест играчица у сениорску „А“ репрезентацију Србије.

———————————————————————————————————————